top of page

Andra Pogas periods

Orests Silabriedis


14. maijā pa dienu būs LNSO preses konference, kurā uzzināsim, kā orķestra dzīve ritēs turpmāk, bet vakarā notiks koncerts, un savai astoņu gadu mākslinieciskajai vadībai punktu liks Andris Poga.

Punkts būs vērienīgs: pirms — Prokofjeva Pirmais klavierkoncerts ar Elīnas Bērtiņas solo, pēc — Bruknera Ceturtā jeb “Romantiskā”.


Savukārt 11. maijā portālā DELFI publicēs sarunu ar Andri, un viens no tās pieturpunktiem — atskats uz LNSO pavadīto laiku. Citstarp jautāju Andrim, kurus trīs koncertus ar LNSO viņš nosauktu kā pirmos spilgtākos, kas uzreiz nāk prātā. Atbilde būs lasāma publicētajā intervijā.


Varam salīdzināt iespaidus. Mana triāde laikam būs šī:

• Ivanova 20. simfonijas spēcīgais lasījums “Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā” Rīgā, Lielajā ģildē,

• satriecošais Verdi Rekviēms Parīzē, Elizejas lauku teātrī,

• Brāmsa “Vācu rekviēms” smalkos metafiziskos apvāršņos Rīgā, Lielajā ģildē.

2013. gadā, kad stājāmies darbā LNSO, nebij ne aizdomu, ka rekviēms kā žanrs izrādīsies tik veiksmīgs Andra Pogas radošajā darbībā. Augstāk redzamajai triādei blakus varētu mierīgi likt arī Forē Rekviēma interpretāciju Latgales vēstniecībā GORS.


Aizdomājos.

Nāk prātā Šūmaņa Klavierkoncerts ar Nikolasa Angeliča neaizmirstamo solo, un sadarbība ar Angeliču vispār, arī Parīzes filharmonijā, kur tika spēlēts Rahmaņinova Ceturtais. Un kā lai aizmirst virtuozo saspēli ar Plamenu Mangovu? Vēl jāpiesauc Mālera Sestās stindzinošais grāviens “Lielajā dzintarā”, un arī tas nav viss, un top skaidrs, ka ar trijnieku būs krietni par maz.

Šādu sarakstu stādīšana, iespējams, liekas bezjēdzīga, tomēr tā ļauj atsaukt atmiņā to, kas jaunāku un mazbūtiskāku notikumu klāts. Nozīmīgu skanisku tikšanos bijis daudz.

Un šī jau arī nav nekāda atvadīšanās. Bruknera Ceturtā izskan liesmojošā Mibemolmažorā, un tas būs slieksnis uz jauniem kopīgiem muzikāliem piedzīvojumiem turpmākajās sezonās.


202 views

Recent Posts

See All

Muzikālais sienāzis

Orests Silabriedis Glens Gūlds bija Edvarda Grīga attāls radinieks. Šis fakts neko nepasaka ne par Grīgu, ne par Gūldu, tātad te varētu stāstu beigt, tomēr, no otras puses, kāpēc gan neatgādināt inter

Alfonss Allē (Alē) bija pirmais

Orests Silabriedis Gatis Saulevičs ir feisbuka tautskolotājs — ik pa laikam (bet pilnīgi noteikti apmēram reizi mēnesī) viņš raksta par kādu māksliniecisku parādību, kurai vērts pievērst uzmanību. Jau

Priede un valsis

Orests Silabriedis Emīla Dārziņa bojāejas vieta ir drusku uz Jūrmalas pusi no Zasulauka stacijas. Ticams, ka ap to vietu, kur sliedes sazarojas Tukuma un Bolderājas virzienā. Kas ir Dārziņa mātes atmi

bottom of page