top of page

Bezgalīgā cīņa starp pašu nelabo un cilvēku. LNSO un Jānis Skutelis ielūdz uz kamermūzikas koncertu

Informācija medijiem, 2022. gada 27. oktobrī



Trešdien, 2. novembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķi aicina iegrimt vienā no ietekmīgākajiem 20. gadsimta sākuma kamermūzikas opusiem – Igora Stravinska darbā “Stāsts par zaldātu”. Šajā vakarā stāstnieka lomā iejutīsies pazīstamais komiķis, Jaunā Rīgas teātra aktieris Jānis Skutelis. Kopā ar viņu un diriģentu Raimondu Gulbi uz skatuves kāps LNSO mūziķi – klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Jānis Semjonovs, trompetists Jenss Emīls Holms, trombonists Artūrs Hrustaļovs, vijolniece Ilze Gulbe un kontrabasists Oskars Bokanovs, pie sitaminstrumentiem redzēsim Ernestu Mediņu.


Stravinska opusa pamatā ir faustiska tautas pasaka par zaldātu, kurš noslēdz vienošanos ar pašu nelabo. Velns piedāvā zaldātam iemainīt vijoli pret grāmatu, kurā ir apslēpta “neizmērojama bagātība” – aprakstīti nākotnes notikumi. Lai arī minstinoties, zaldāts piekrīt trīs dienas Velnam mācīt vijoli, kā arī apgūt neparastās grāmatas saturu. Atgriežoties dzimtajā ciematā, zaldāts saprot, ka pagājušas nevis trīs dienas, bet veseli trīs gadi. Stāsta otrajā pusē galvenais varonis skatītājus ved pie guļošās princeses, kuras roku karalis piedāvā ikvienam, kas viņu spēs modināt. Karavīram izdodas salauzt gan pār sevi gulstošo velna varu, gan, spēlējot vijoli, pamodināt princesi. Lai arī tās šķiet kā laimīgas beigas, tomēr Velns brīdina zaldātu – ja viņš pametīs pili, viņa dvēsele atkal tiks atņemta.


“Stāsts par zaldātu” pirmatskaņojumu piedzīvoja 1918. gadā Lozannā, Pirmā pasaules kara izskaņā. Tā ir viena no partitūrām, kas iezīmē spilgtu 20. gadsimta mūzikas tendenci radīt darbus oriģināliem, neparastiem kamersastāviem un ir nozīmīga arī šodienas akadēmiskās mūzikas ainā. Mūzikā saklausāmas Stravinska iemīļotās ritma spēles, pietuvošanās dažādiem deju žanriem – regtaimam, tango un valsim. Militārās pasaules klātbūtni spilgti pauž marša žanrs. Gan sižetā, gan partitūrā atrodama satīra, traģikomisks humors un Stravinskim raksturīgā teatralitāte, kas klausītāja uzmanību notur no pirmās līdz pēdējai skaņdarba taktij.

Darbā stāstnieka lomā šoreiz iejutīsies Jānis Skutelis – Karaliskā improvizācijas teātra dibinātājs, kā arī izklaidējošā raidījuma “Pusnakts šovs septiņos” vadītājs, šobrīd – Jaunā Rīgas teātra aktieris.

Raimonds Gulbis kā diriģents, kormeistars un vokālais pedagogs darbojies ar koriem “Atbalss”, “Viesturzeme”, Emīla Dārziņa jaukto kori, šobrīd strādā ar koriem "Silvicola", “Daudzeva” un “Noskaņa”. Kopš 2011. gada ir LNSO fagotu grupas mūziķis.


Biļetes uz koncertu “LNSO kamermūzika. Stāsts par zaldātu” iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetveikalā – https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/120645

15 views
bottom of page