top of page

LNSO, Goran Gora un saksofona skaņu daudzveidība





Ceturtdien, 7. aprīlī, plkst. 19.00 Lielajā Ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķi kopā ar stāstnieku Goran Gora koncertā “Simfoniskais hits ar Goran Gora. Altmanis. Glāss. Saksofons” klausītājus aizraus ar saksofona mūzikas piesātinātu programmu, kā arī iepazīstinās ar populārā instrumenta vēsturi. Uz skatuves redzēsim diriģentu Jāni Stafecki, kā arī koncerta solistus – saksofonistu Oskaru Petrauski un saksofonu kvartetu Atomos.


Jau astoto gadu pēc kārtas LNSO turpina koncertciklu ar pievienoto izglītojošo vērtību "Simfoniskais hits ar Goran Gora”, kurā LNSO un stāstnieks Goran Gora jauniešus un akadēmiskās mūzikas iesācējus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Katra koncertprogramma veidota kā multimediāls piedzīvojums, skaņdarbus papildinot ar īpaši veidotām animācijām, kas izzinošus materiālus ietērpj aizraujošā, košā veidolā. Šajā sezonā “Simfoniskā hita” radošā komanda ir rakstnieks Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, režisors Roberts Rubīns.


7. aprīļa koncerts ir īpašs, jo tā tuvplānā ir saksofons – instruments, ko nereti mēdz dēvēt par džeza mūzikas “karali”. Tas nenoliedzami ir viens no daudzveidīgākajiem instrumentiem pasaulē, un tā vēsture sākusies pirms teju 180 gadiem. Šajā laikā tas kā džeza, tā arī akadēmiskajā mūzikā ir nostiprinājis drošu, pārliecinošu pozīciju. Simfoniskā orķestra partitūrās šis instruments parādās reti, varētu pat teikt – nelabprāt. Tādēļ zīmīgi, ka LNSO šo tradīciju lauž un koncertā uzstāsies kopā ar pieciem solistiem: Alvila Altmaņa jaundarbu pirmatskaņos viens no Latvijā atzītākajiem saksofonistiem Oskars Petrauskis, savukārt amerikāņu minimālista Filipa Glāsa Koncerta saksofonu kvartetam un orķestrim interpretācija uzticēta apvienības Atomos dalībniekiem.


Oskars Petrauskis ir saksofonists, aktīvs kamermūziķis, īpaši izceļot radošo darbību Xylem Trio kopā ar brāli Raimondu Petrauski un sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi. Daudzu starptautisku konkursu laureāts. Solista lomā uzstājies ar visiem Latvijas vadošajiem orķestriem, kā arī vairākiem ansambļiem ārvalstīs. Savulaik saņēmis prestižo Selmer stipendiju jaunajiem talantiem, Francijas valdības stipendiju, JVLMA un Swedbank Gada balvu jaunajiem mūziķiem, kā arī Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu. Oskaram jaundarbus veltījuši tādi latviešu komponisti kā Ēriks Ešenvalds, Vilnis Šmīdbergs, Kristaps Pētersons, Jēkabs Nīmanis un citi.


Saksofonu kvartets Atomos piedāvā svaigu un kvalitatīvu saksofonmūzikas skanējumu, kā arī ir atvērts radošiem izaicinājumiem kā mūzikā, tā starpžanros. Viens no redzamākajiem un radoši zinātkārākajiem Latvijas saksofonistiem Arvīds Kazlausks (Arvydas Kazlauskas, soprāna saksofons) uz saspēli ir sapulcinājis daudzsološus jaunās paaudzes mūziķus – Aigaru Raumani (alta saksofons), Robertu Martinovski (tenora saksofons) un Rūdolfu Pēteri Rubeni (baritona saksofons).


Koncerta virsvadību uzņemsies talantīgais diriģents Jānis Stafeckis, kurš izvēlētos skaņdarbus raksturo kā žilbinošus, bet reizē neierastus: “Komponēšanas rokrakstā Alvils Altmanis arvien ir nemainīgi daudzveidīgs – žilbinošas simfodžeza epizodes mijas ar balādisku un emocionāli tiešu izteiksmi, kuras centrā vīrišķīgi maigā un nedaudz smeldzīgā alta saksofona balss. Savukārt Filipa Glāsa Koncerts saksofonu kvartetam ar orķestri ir mazliet neierasts autora raksturīgajam rokrakstam. Te līdztekus viņa firmas zīmei – mūzikai ar hipnotizējoši atkārtojošām struktūrām – klātesoša ir arī ritma draiva “ballīte” ar dejošanai pilnīgi nepiemērotiem ritmiem. Toties baudījums ausij, acij un prātam – garantēts.”


Jānis Stafeckis kopš 2012. gada ir Rēzeknes kamerorķestra diriģents. Ar orķestri Sinfonia Concertante pirmatskaņojis vairākus latviešu komponistu jaundarbus. Sadarbojies ar LNSO, orķestri “Rīga” un Liepājas Simfonisko orķestri, kā arī Latvijas Operetes fondu. Līdztekus diriģenta karjerai Stafeckis ir arī kontrabasu grupas koncertmeistars kamerorķestrī Sinfonietta Rīga, iepriekš muzicējis “Rīgas kamermūziķu” un LNSO sastāvā, kā arī orķestros Norvēģijā, Igaunijā un Lietuvā.



No 1. aprīļa Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertus var apmeklēt bez COVID-19 sertifikāta; medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošana ir rekomendējama, bet ne obligāta.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv - https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/114931

Informācija medijiem, 2022. gada 5. aprīlī


32 views
bottom of page