top of page

LNSO izziņo papildkoncertu “Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais”




Atsaucoties uz skatītāju lielo interesi, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) izziņo papildkoncertu izpārdotajam notikumam “Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais”. Papildkoncerts notiks sestdien, 15. janvārī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē. Talantīgā un daudzsološā somu diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā LNSO klausītājus priecēs ar Riharda Vāgnera operas “Tannheizers” majestātisko uvertīru, Žana Sibēliusa Pirmo simfoniju un Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu.


Diriģents Tarmo Peltokoskis 21 gada vecumā jau ir kļuvis par pasaulē zināmu uzlecošo zvaigzni. Pagājušā gada jūnijā diriģents izpelnījās atzinību, Vācijā debitējot ar Brēmenes Vācu kamerfilharmoniķiem. Solista meistarība, zinātkāre un kaismīgā iedziļināšanās detaļās par katru orķestra dalībnieku radīja lielisku augsni viņa debijai, padarot koncertus par īstiem veiksmes stāstiem, kam sekoja daudzi uzaicinājumi uzstāties atkārtoti. Orķestra mūziķu menedžeris Hanss Oto dēvē Tarmo par vienu no lielākajiem pēdējo gadu talantiem. Savukārt jau 2018. gadā fonds Pro Musica nosauca Peltokoski par gada jauno mūziķi. Vairāki ārvalstu mediji norādījuši, ka viņa vārds ierakstīts akadēmiskās mūzikas nākotnē. Interesanti, ka Tarmo Peltokoski saņēmis vairākus apbalvojumus konkursos arī kā virtuozs pianists.


Savā pirmajā tikšanās reizē ar LNSO Tarmo iepriecinās ar Vāgnera operas “Tannheizers” vareno uvertīru un Sibēliusa elpu aizraujošo Pirmo simfoniju. Koncerta pirmajā daļā klausītāju sirdis iedegs populārais, pasakainais Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts. Solists būs neviens cits kā Latvijas klausītāju iemīļotais, virtuozais un neatkārtojamais Londonā dzīvojošais krievu pianists Antons Ļahovskis.

Antons Ļahovskis mācījies Sanktpēterburgā un Londonā, ieguvis godalgas vairākos starptautiskos konkursos, tostarp II vietu un Bärenreiter balvu Ņujorkas Young Concert Artist International Audition (1999), kā arī Grand Prix un LNSO simpātiju balvu Jāzepa Vītola V starptautiskajā pianistu konkursā 2008. gadā.


Februārī LNSO mākslinieki uz diviem gadiem pamet savas mājas – Lielo ģildi – ēkas rekonstrukcijas darbu dēļ. Tādēļ klausītāji tiek aicināti uz septiņiem īpašiem LNSO koncertiem, kas līdz februāra beigām vēl notiks Lielajā ģildē. Mūzikas mīļiem Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris piedāvā īpašo LNSO ziemas abonementu

2022, kas par patīkamāku cenu ļauj apmeklēt šādus koncertus:


20.01. “LNSO portreti. Pratola un Bokanovs”;

11.02. “Čaikovskis, Debisī un Rubiķis”;

17.02. “Simfoniskais hits ar Goran Gora. Grīga klavierkoncerts un "Norvēģu dejas"”.

Iegādāties abonementu iespējams ŠEIT.


Savukārt 16. janvārī LNSO mūziķi kopā ar teātra apvienību ESARTE iepazīstinās jauniešus ar Viljama Šekspīra slavenās lugas “Otello” notikumiem. 10. februārī koncertā “LNSO mūziķi. Četri kadri” LNSO mūziķi kopā ar koncerta idejas autori Elīnu Bērtiņu skatītājus apburs ar skanisko valodu un personību kontrastiem. 26. februārī lelle LeNeSOns aicina mazākos klausītājus latviešu un krievu valodā iepazīties ar stāstu par Pelnrušķīti.

Biļetes uz LNSO nākamās pussezonas koncertiem var iegādāties Lielās ģildes kasē, “Biļešu paradīzes” kasēs un mājaslapā bilesuparadize.lv.


Koncertus var apmeklēt vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas; pasākuma norises vietā būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments.




Informācija medijiem, 2022. gada 7. janvārī

81 views
bottom of page