top of page

LNSO podkāsts


3.02.2024.

LNSO podkāsts. 42. saruna. Paula Pļavniece un Klāvs Mellis. Umami zelta griezums.


LNSO podkāsta moderators Edgars Cīrulis sarunājas ar koncertcikla bērniem "LeNeSOns" radošo komandu –  režisori Paulu Pļavnieci un dramaturgu Klāvu Melli. Viņi stāsta un iedziļinās, kā top bērniem draudzīgs simfoniskās mūzikas koncerts, ievērojot gan radošus, gan praktiskus smalkumus; par teātra un mūzikas pasaules atšķirīgo un kopīgo; par radošo iedvesmu un vienkārši darīšanu; par mūziku, bērniem un bērnību.





20.12.2023.

LNSO podkāsts. 41. saruna. Georgijs Osokins un Edgars Cīrulis. Māksla dzīvot mākslā.


LNSO raidieraksta jaunākā epizode tapusi novembra nogalē īsi pirms koncerta “LNSO, Kristīna Poska un Georgijs Osokins”, kurā izskanēja Rahmaņinova un Nilsena opusi. Šī bija izcila iespēja LNSO mājvietā – Lielajā ģildē – uz sarunu ar podkāsta moderatoru Edgaru Cīruli aicināt koncerta solistu, pianistu Georgiju Osokinu, kura mākslinieciskās spējas un oriģinalitāte novērtēta ne vien pie mums, bet arī plaši pasaulē. Šeit satikušies divi zinoši un spilgti mūziķi, divi plaši un dziļi domājoši cilvēki, tāpēc nereti saruna par mākslu ir arī saruna par dzīvi, kas savukārt var noderēt visiem.






6.11.2023.

LNSO podkāsts. 40. saruna. Goran Gora, Kārlis Bērziņš un Edgars Cīrulis. Zinātne un radošums.


Jaunākajā LNSO podkāsta epizodē Edgars Cīrulis tiekas ar dziesminieku, koncertlekciju cikla “Simfoniskais hits ar Goran Gora” stāstnieku Goran Gora jeb Jāni Holšteinu-Upmani un Kārli Bērziņu – SUBmerge Baltic līdzdibinātāju, Baltijas apstākļiem piemērota zemūdens drona vienu no izstrādātājiem, vēl tikai studentu, bet brīvajā laikā – arī mūziķi. Sarunas kopsaucējs, protams, mūzika – tai skaitā “Simfoniskais hits ar Goran Gora”, kas jau 10. gadu vieno mūziku izzināt gribošus dažāda vecuma jauniešus, tāpēc jubilejas gadā aplūkotas arī dažas atmiņu ainas. Tomēr saruna arī par zinātni, zinātnes un mūzikas mijiedarbi un lieliem nākotnes plāniem.






5.10.2023.

LNSO Podcast. Episode 39a. Tarmo Peltokoski and Georg Sarkisjan. Why Wagner?


As we approach the start of the Latvian National Symphony Orchestra’s 98th season, we present to you a conversation about... Richard Wagner. It was recorded in July during active preparations for the concert performance of Siegfried, which, by the way, has been highly praised. What is more, the orchestra’s season opening concert on 6 and 7 October will feature the first act of the opera Die Walküre. In this talk, pianist, composer, and LNSO podcast host Edgars Cīrulis meets with the orchestra's Music and Artistic director Tarmo Peltokoski, who is perhaps one of the most notable Wagner enthusiasts we know, and Georg Sarkisjan, violinist and longstanding concertmaster of the LNSO, who performs with various orchestras in Germany and has experience in interpreting Wagner's works.





5.10.2023.

LNSO podkāsts. 39. saruna. Tarmo Peltokoski un Georgs Sarkisjans. Kāpēc Vāgners?


Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 98. sezonas atklāšanas priekšvakarā publicējam sarunu par... Rihardu Vāgneru. Tā tapusi jūlijā, kad noritēja aktīvs darbs pie operas “Zīgfrīds” koncertatskaņojuma, kas, starp citu, vareni novērtēts. Savukārt orķestra sezonas atklāšanas koncertā 6. un 7. oktobrī skanēs operas “Valkīra” pirmais cēliens. Sarunā pianists, komponists un LNSO podkāsta moderators Edgars Cīrulis tiekas ar orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu, kā arī, iespējams, lielāko mums zināmo Vāgnera entuziastu – Tarmo Peltokoski – un LNSO ilggadējo koncertmeistaru, vijolnieku Georgu Sarkisjanu, kurš arvien vairāk muzicē vairākos Vācijas orķestros un kuram noteikti kabatā ir arī zināma pieredze, atskaņojot Vāgnera opusus.


Georga Sarkisjana balsi ierunāja Matīss Budovskis; Tarmo Peltokoski – Edgars Ošleja.







9.08.2023.

LNSO podkāsts. 38. saruna. DIĀNA ZIRNIŅA. GARS GORĀ


Augusta sākumā – festivāla “LNSO vasarnīca” ieskaņās – ar LNSO podkāsta vadītāju Edgaru Cīruli sarunājas “viens no Latgales vēstniecības GORS cilvēkiem” – koncertzāles vadītāja, valdes locekle Diāna Zirniņa. Saruna par to, kā kļūt par pirmās reģionālās koncertzāles vadītāju, kāpēc GORS ir GORS (un kas ir GORS); nedaudz arī par mūziku – no dažādiem rakursiem. Skaidrs ir viens: svarīgi ir gan ar prieku iet uz darbu, gan ar prieku vakarā atgriezties mājās.






15.06.2023.

LNSO podkāsts. 37. saruna. AINĀRS PAUKŠĒNS UN VALTERS PŪCE


Jaunākās LNSO podkāsta sērijas priekšplānā – čells un čellisti. Raidieraksta moderators Edgars Cīrulis uz sarunu aicinājis divus profesionāļus no dažādiem muzikālajiem apvāršņiem – LNSO čellu grupas mūziķi un LNSO čellu Dream Team dalībnieku Aināru Paukšēnu un grupas DAGAMBA mūziķi Valteru Pūci. Abu pieredzes sarunā veido nelielu un visaptverošu čella retrospekciju, kur pieskarties izdevies gan renesanses lappusēm, gan čellam rokmūzikā. Tāpat – nedaudz par iedvesmu, jēgu, attīstību un mākslīgo intelektu.





3.01.2023.

LNSO podkāsts. 36. saruna. INESE STANKEVIČA UN SONDRA ZAĻUPE


Raidieraksta jaunākā sērija tapusi Ziemassvētku priekšvakarā, tāpēc ne velti runāsim par labiem darbiem. Edgars Cīrulis šoreiz uz sarunu aicinājis biedrību “Solis priekšā melanomai” un “Priekam prieks” pārstāvi Sondru Zaļupi, kura, balstoties pieredzē, kas reiz pašai deva otro iespēju, šodien velta savu enerģiju labdarībai. Arī otrai sarunas dalībniecei – juristei, zvērinātai advokātei, LNSO fonda valdes loceklei un Rīgas Lutera draudzes valdes priekšsēdētājai Inesei Stankevičai – rūpēties par neaizsargātākām sabiedrības daļām ir tuva un dabiska darbība. Sarunā uzzināsim, kā ir dot un arī saņemt; cik maz patiesībā nepieciešams, lai palīdzētu otram; kāpēc reizēm ir grūti lūgt; pretēji bieži dzirdētajam, apliecināsim, ka latvieši ir īstena pašpalīdzības nācija. Lai labu darbu pilns Jaunais gads!



30.11.2022.

LNSO podkāsts. 35. saruna. DAINIS KRIEVIŅŠ UN JĀNIS STAFECKIS


Jaunākajā epizodē satiekas mūziķis un klausītājs – Edgars Cīrulis sarunājas ar diviem meistariem, katru no sava profesionālā lauka. No vienas puses – diriģents Jānis Stafeckis, kurš no šīs sezonas cieši sadarbojas ar LNSO, no otras – asinsvadu ķirurgs, Latvijas Universitātes profesors Dainis Krieviņš. Lai arī Jānis visbiežāk atrodas uz skatuves, bet Dainis – publikas rindās, abus cieši vieno akadēmiskā mūzika. Abas pozīcijas skaidro un, nenoliedzami, viena otru papildina.




28.10.2022

LNSO podkāsts. 34. saruna. LĪGA LĪCE UN JĀNIS JENZIS


LNSO raidieraksta 34. sarunā Edgars Cīrulis sarunājas ar Latvijas Restorānu biedrības prezidentu Jāni Jenzi un sabiedrisko attiecību speciālisti Līgu Līci. Latvijas Nacionālā simfoniskā kontekstā šīs personības labāk zināmas kā aktīvi LNSO fonda biedri, akadēmiskās mūzikas mīļotāji un atbalstītāji. Saruna gan nopietnā, gan humora pilnā gaismā par aktuāliem problēmjautājumiem kultūrā, neesošu koncertzāli un to, cik svarīgi izglītot mūzikas mīļotāju paaudzi jau laikus. Diskusijā iezīmējas LNSO fonda misija un turpmākie Latvijas kultūras telpas labiekārtošanas plāni.






7.10.2022.

LNSO podcast. Ep. no. 33. TARMO PELTOKOSKI


The 97ᵗʰ season of the Latvian National Symphony Orchestra has begun with a long-awaited event: the appointment of Tarmo Peltokoski, 22-year-old Finnish talent, conductor, pianist, and Wagner enthusiast, as the Music and Artistic Director of the orchestra. Listeners can get a glimpse of the LNSO's future in Episode 33 of the orchestra's podcast, where Tarmo is interviewed by its host – musician and composer Edgars Cīrulis. The conversation deals with the YouTube generation and the role of Richard Wagner's operaTristan und Isoldein the young conductor's life. It will also explore the notion of the ideal orchestra and whether a conductor really is a creative personality. We will also touch upon the work of Ralph Vaughan Williams, which will be a refreshing novelty for many Latvian audiences this year.





7.10.2022.


LNSO podkāsts. 33. saruna. TARMO PELTOKOSKI


Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 97. sezona iesākusies ar ilgi gaidītu notikumu – par orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu izraudzīts 22 gadus jaunais somu talants – diriģents, pianists un Vāgnera entuziasts Tarmo Peltokoski. Nelielu daļu no tā, kas gaidāms orķestra nākotnē, var apzināt, klausoties LNSO podkāsta 33. epizodi, kur ar Tarmo sarunājas raidieraksta vadītājs – mūziķis un komponists Edgars Cīrulis. Saruna par Youtube paaudzi un to, kāda nozīme jaunā diriģenta dzīvē ir Riharda Vāgnera operai “Tristans un Izolde”. Atbildēsim uz jautājumiem, kāds ir ideālais orķestris un to, vai diriģents patiesi ir radoša personība? Tāpat viegli pieskarsimies Ralfa Vona-Viljamsa daiļradei, kas lielai daļai Latvijas publikai šogad būs atsvaidzinošs jaunums.






17.08.2022.


LNSO podkāsts. 32. saruna. LIENE GRAVA UN RIHARDS ZAĻUPE


Jaunākajā raidieraksta epizodē uz diskusiju ar podkāsta vadītāju Edgaru Cīruli tiekas horeogrāfe, dejotāja Liene Grava un komponists, mūziķis Rihards Zaļupe. Liene un Rihards ir nozīmīga radošās komandas daļa laikmetīgās dejas izrādes "Tīklā" tapšanā. Izrādē apskatīta sociālo mediju ietekme uz jauno paaudzi un no tās izrietošā problemātika. Gan Rihards, gan Liene ļauj mums ieskatīties aizkulisēs un dalās ar savām piezīmēm šī projekta tapšanas procesā. Trijotne apspriež virtuālās vides bīstamību un dalās savā sociālo tīklu lietošanas pieredzē, kas ne vienmēr ir bijusi skaista un rožaina.





8.08.2022.


LNSO podkāsts. 31. saruna. ILZE SPRANCMANE UN AINĀRS RUBIĶIS


Šajā LNSO podkāsta epizodē satikās operas solistu eksperte Ilze Sprancmane ar diriģentu Aināru Rubiķi un pianistu un komponistu Edgaru Cīruli, lai apspriestu gaidāmo mecosoprāna Emīlijas D'Andželo (Emily D’Angelo) koncertu festivālā “LNSO vasarnīca”; izzinātu operas solistu menedžera (casting director) darba specifiku; noskaidrotu, no kā visvairāk baidās diriģenti un kādi trendi opermūzikas pasaulē NEved pie labiem rezultātiem.




1.07.2022.


LNSO podkāsts. 30. saruna. ANDRIS POGA UN ORESTS SILABRIEDIS


Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ver jaunu priekškaru "LNSO podkāsta" mūžā, un nu podkāstam ir jauns vadītājs – komponists un pianists Edgars Cīrulis. Viņš vairāk saistīts ar neakadēmiskās mūzikas jomu, bet kopš 2021. gada Vecgada koncertiem arī labi zina, kā ir muzicēt kopā ar simfonisko orķestri, un orķestra kā sarežģīta organisma izpēti viņš tagad turpināsies, aicinot uz sarunu visdažādākos mūsu simfoniskā podkāsta viesus.


Savā debijas raidījumā Edgars sarunājas ar podkāsta iepriekšējiem namatēviem: LNSO māksliniecisko padomnieku Andri Pogu un LNSO galveno redaktoru Orestu Silabriedi. Kungi atskatās uz pirmo podkāsta epizodi 2020. gada aprīlī un apspriež Vāgnera operu "Tristans un Izolde". Tiek apskatīta operas atskaņojumu vēsture, tās leģendārā sarežģītība no solistu un diriģentu viedokļa, autora interpretācija par Šopenhauera filozofiju, nozīmīgi operas ieskaņojumi un Andra personīgā pieeja opusam. Būs arī neliels skats uz šo mūziku no LNSO I vijoļu grupas koncertmeistara vietnieka Alekseja Bahira pozīcijas.





5.05.2022.


LNSO podkāsts. 29. saruna. ANDRIS POGA UN EDGARS MĀKENS


Šajā LNSO raidieraksta laidienā sarunājamies ar diriģentu un LNSO māksliniecisko padomnieku Andri Pogu un komponistu, LNSO draugu Edgaru Mākenu. Sarunas tēma – kā Ukrainas kara laikā atrast savu veidu, kā palīdzēt ukraiņiem, nepalikt vienaldzīgam un saglabāt mentālo stabilitāti. Andris dalās savos vērojumos, kas gūti ārvalstu koncertzālēs, savukārt Edgars atklāj iemeslus, kādēļ izvēlējies iestāties Latvijas Zemessardzē. Sarunas noslēgumā neiztiekam bez mūzikas, protams, LNSO izpildījumā.





22.02.2022.


LNSO podkāsts. 28. saruna. ANDRIS DZENĪTIS


Šajā LNSO raidieraksta laidienā viesojas 2021./22. gada sezonas Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra rezidējošais komponists Andris Dzenītis. Skaņradis stāsta par draudzību ar LNSO mūziķiem, procesa un galamērķa nozīmi viņa sportiskajā ikdienā un komponista darbā, par 35 minūtēm ļaušanās (tik ilga ir jaunradītā Otrā simfonija), par ziemas peldēšanu un dzīvošanu ārpus skaudrās, pie zemes velkošās realitātes, kā arī stihijas ieskautām randu pļavām un jauniem atradumiem diatonikā.






02.02.2022.



Satiekamies ar Equanimity Trio mūziķiem Edgaru Cīruli un Jāni Rubiku.

Uzmanības lokā: orķestra instrumentācijas noslēpumi un atklājumi, orķestrantu uzvedība kopīgajos mēģinājumos, diriģenta sejas izteiksme un pateicība Kristam Auzniekam, Ievai Šablovskai un Ernestam Mediņam.

Runājamies par trio nosaukumu un tā jēgu, par to, kā tas saistās ar trio mūziķu pasaules uzskatu, mazliet par Austrumu iespaidu uz domāšanu un pieskārienu dzenbudismam, un mūs interesē karstā, aukstā un izlīdzinātā attiecības.

Vēl arī par to, kādi impulsi abiem nepieciešami komponēšanai un aranžēšanai, kāda ir apceres un informācijas uzņemšanas nozīme radošo procesu asināšanā; cik būtiska beidzamā laikā ir dzīves un darba nošķiršana, cik svarīgi ir nežņaugt mūziku savas mīlestības pārāk ciešos apskāvienos un kā raudzīties uz mūziku kā lietojamu lietu.

Visam galā īss stāsts par to, kas katram patlaban uz darbgalda.




17.01.2021.


LNSO podkāsts. 26. saruna. ITĀLIS LATVIJĀ, DUETS AR AGNESI UN PANKŪKAS


Edgara Raginska sarunā ar LNSO pirmo flautu Tommāso Pratolu tēmu loks šāds: dzīvošana un muzicēšana ārpus Itālijas, svešinieka izjūta, cilvēki Latvijā vispār un orķestrī īpaši, attieksme pret ārzemnieku mūsu pašvaldības iestādēs, Rīgas apbūve un iespējas teicami paēst. Abi sarunbiedri pieskaras arī Tommāso izvēlei spēlēt pirmās flautas partijas un sudraba instrumentu, interesei par laikmetīgo mūziku, stereotipiem un spēles skolām, dalībai konkursos un visu noslēdz ar skatu uz nākotni.




22.12.2021.


LNSO podkāsts. 25. saruna. MŪZIKAS TERAPEITE INETA HEINSBERGA


Sarunā ar psihoterapijas speciālisti, supervizori un mūzikas terapeiti Inetu Heinsbergu runājam par bērnību Mēmeles krastos, mūzikas izglītības ceļu, tradicionālu komponēšanu un mūzikas radīšanu dzīvā procesā, mūzikas pirmsākumiem vēl pirms Orfeja.

Apskatām reliģiskās lasītprasmes saikni ar emocionāli laimīgu cilvēku, uzzinām, kā notiek nodarbība, kādos gadījumos mūzikas terapeitam jābūt arī atskaņotājmāksliniekam, kāds ir izmantotās mūzikas loks, kāpēc retāk noder labi zināmi klasiski hiti, kādus instrumentus spēlē un kādus skaņrades priekšmetus nodarbībās izmanto Inetas sarunbiedri.







9.12.2021


LNSO podkāsts. 24. saruna. AKTĪVĀ ATPŪTA BATERIJU UZLĀDĒŠANAI


LNSO jaunākajā raidierakstā Edgars Raginskis sarunājas ar LNSO pirmo vijoļu grupas mūziķi Oskaru Siliņu un otro vijoļu grupas otro koncertmeistaru Arvīdu Zvaguli.

Sarunas tēmas: Atpūta pie, uz un zem ūdens, īstā makšķerēšanas veida izvēle, kā savienot vaļaspriekus ar pamatdarbu (vai vijoļspēle netraucē makšķerēšanai?), niršana ar akvalangu pie nogrimušu kuģu vrakiem un kopā ar haizivīm. Mēģināsim aplēst, cik LNSO mūziķu aizraujas ar makšķerēšanu un cik - ar niršanas sportu. Noskaidrosim, kāpēc Arvīds savulaik bijis nesaudzīgs pret vairākiem nelegāli izvietotiem zvejas rīkiem, un kurā Daugavas posmā Oskars noķēris savu līdz šim iespaidīgāko līdaku.





10.11.2021


LNSO podkāsts. 23. saruna. CILVĒKS PIE PSIHIATRA


Sarunbiedri: psihiatri Liene Sīle un Elmārs Tērauds.

Mūsu uzmanības lokā: sabiedrības psihiskā veselība, aizspriedumu pārvarēšana, dažādu paaudžu cilvēku attieksme pret psihiatra pakalpojumiem, sensitīvās tēmas medicīnā.

Uzzinām, kā darbojas mākslu terapija, kas ir terapeitiskās attiecības, un kādas ir labās un sliktās baudas.

Jautājam, vai psihiatrs maina cilvēku, vai psihiski vesels cilvēks var būt talantīgs, vai iespējams psihiski vesels ģēnijs un kas vispār ir normālums.

Visam vainagojumā interesējamies par abu sarunbiedru muzikālajām patikšanām un to, ar ko abiem asociējas simfoniskais orķestris un koncerta klausīšanās.




06.10.2021

LNSO podkāsts. 22. saruna. LNSO: Jaunā sezona un pārmaiņas.

LNSO jaunākajā raidierakstā Orests Silabriedis sarunājas ar LNSO direktori Indru Lūkinu un māksliniecisko padomnieku Andri Pogu.

Sarunas tēmas: četru diriģentu pašreizējais statuss orķestrī, diriģēšana ar kreiso roku, sieviešu komponistu un sieviešu diriģentu kvotas pasaules orķestros, orķestra rezidējošā komponista Andra Dzenīša Otrās simfonijas "Silts vējš" gaidāmais pirmatskaņojums, koncertu klausīšanās acīm ciet vai vaļā, jauna klausītāja sasniegšana (vai iespējams, ka aizmirsīs Bēthovenu?), aktuālās pandēmijas fāzes un koncertdarbība, Lielās ģildes rekonstrukcija, ko ļoti gaidām, un skats jaunās sezonas afišā.

16.09.2021

LNSO podkāsts. 21. saruna. Pusstunda sitēju pasaulē.

Sarunājamies ar LNSO sitaminstrumentu grupas koncertmeistaru, JVLMA asociēto profesoru Edgaru Saksonu un viņa kādreizējo studentu Rihardu Zaļupi.

Mūsu uzmanības lokā: 90. gadu sprādziens Latvijas sitaminstrumentu pasaulē, pedagoga instinkta definēšana, ielēkšana diriģenta lomā, dārza uzrakšana, improvizēšana, pastaigas dabā, celtnieku simfonija garāžā un augstas grūtības pakāpes mūzika pašiem sev.

19.08.2021

LNSO podkāsts. 20. saruna. Ģitārists simfoniskā orķestra vidū.

Sarunājas ģitārists un komponists Matīss Čudars, LNSO diriģents Guntis Kuzma un LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis.

Apspriežam Matīsa jaundarba "biezi plāni" nosaukuma saistību ar tapšanas apstākļiem; uzklausām Gunta pirmos vērojumus par šo mūziku; noskaidrojam, kā orķestra vidū jūtas solists, kas pats ir arī mūzikas autors.

Runājam arī par to, kā ir dot citam spēlēt savu skaņdarbu un (vēl trakāk) aizdot savu privāto mūzikas instrumentu; uzzinām, kādi instrumenti ir Matīsa kolekcijā un kas no tā ceļos Matīsam līdzi pāri okeānam; definējam ģitāras iederēšanos simfoniskajā orķestrī un atvainojamies Romualdam Jermakam par to, ka, aplūkojot Latvijas komponistu attiecības ar ģitārām un orķestriem, sarunā nepiesaucam viņa Koncertu ģitārai un kamerorķestrim (2017).

Vienubrīd pieskaramies arī Matīsa izglītības gaitām, kas teju sāksies kādā daudzpavalstu zemē aiz okeāna, bet sarunas noslēgumā vienojamies mīlestībā uz Latgali un Latgales vēstniecību GORS.

03.08.2021

LNSO podkāsts. 19. saruna. Ceļā uz Vasarnīcu.

Ceļā uz festivālu "LNSO vasarnīca 2021" satiekamies ar jauniešu mentori projektā "Proti un dari", Rēzeknes domes jaunievēlēto deputāti Leilu Rasimu.

Saruna grozās ap Rēzeknes sirdi - Latgales vēstniecību GORS, jaunās Krasta ielas promenādes seguma ķieģelīšiem, kvalitatīvu krišanu, Rēzeknes laipnību pret savu iedzīvotāju, cilvēku bēgšanu no Latgales.

Runājam arī par pašvaldību funkciju iespējamo deleģēšanu nevalstiskajām organizācijām, latgaliešu biedrošanās instinktu, darbu folkloras kopā "Vīteri", balss pacelšanu un paša izdegšanu, ceļu uz labāku dzīvi, garīgās veselības saudzēšanu, jauniešu ikdienas klātbūtni Rēzeknē un ārzemju studentiem pilsētas autobusos.

Finālā aicinām "LNSO vasarnīcas" braucējus uz Rēzeknes pilskalnu un "Fresh terasi", Rāznas apbraukšanu vai apiešanu, Lubāna "Bāku", Lūznavas muižu un, protams, arī uz festivāla daudzveidīgajiem notikumiem.

28.05.2021

LNSO podkāsts. 18. saruna. Par operu un ķilavām.

Ar režisoru Viesturu Kairišu sarunājamies par to, kā ir (ne)piedzimt ar Vāgneru iekšā, kā nemuzikāls tomēr var būt muzikāls, kā diriģēt bez zižļa, kas ir mūzika teātrī, kā nenomirt aktierī un kāda šovasar būs "Valkīra" Cēsīs.

Apspriežam, vai opera ar laiku izmirs, kā arī to, vai iespējams salīdzināt, piemēram, Doniceti un Vāgnera operu stāstus, un līdz ar to sadalām visu mūziku divās daļās.

26.04.2021

LNSO podkāsts. 17. saruna. Mūzika pietuvinājumā un klusumā.

Orests Silabriedis satiekas ar māksliniekiem Kristu Dzudzilo un Reini Dzudzilo.

Sarunas tēmas: orķestris pietuvinājumā, mūzikas mācīšanās, operkora vīru balsu spēks, priekškars starp simfoniskā koncerta daļām, mūzikas redzēšana krāsās, terminu aizguvumi no vienas vai citas mākslas jomas, krāsu palete mūzikā, mākslu hierarhija, Krista Auznieka biedrība un draudzības uzturēšanas veidi.

Ierosinājums skatīties:

  • kristadzudzilo.lv

  • reinisdzudzilo.lv

Ierosinājums apdomāt:

  • Zēnona paradokss par bultu



27.02.2021

LNSO podkāsts. 16. saruna. Mūzika, mūziķi un veselība.

LNSO podkāstā jeb raidierakstā #16 sarunājas orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, ārste, Latvijas Ārstu biedrības prezidente un LNSO fonda līdzdibinātāja Ilze Aizsilniece un Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

Tēmu lokā:

  • Veselība kā mūsu bagātība

  • Mūzika, kas maina sāpju uztveri

  • Kultūras notikumu norises vietas – vai lielākais drauds epidemioloģiskajā situācijā?

  • Mūzika kā līdzsvara radītājs un imunitātes stiprinātājs cilvēka organismā

  • Imunitātes nozīme un bailes kā imunitātes mazinātājs

  • Cik veselīga sabiedrības daļa ir mūziķi, kādas ir mūziķiem raksturīgākās veselības problēmas?

  • Skatuves atkarības medicīniskais aspekts

  • Covid-19 trešais vilnis – prognozes, pārdomas, jautājumi, atbildība


18.02.2021

LNSO podkāsts. 15. saruna. Mūzika un jaunieši.

LNSO podkāstā jeb raidierakstā #15 sarunājas diriģents Guntis Kuzma, psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs un Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

Tēmu lokā:

  • vai un kādu mūziku šodien klausās pusaudži,

  • vai mūzikas uztverei palīdz paskaidrojumi un stāsti,

  • kā mūzikas klausīšanos iespaido zināšanas un pieredze,

  • kā mūzika rezonē ar mūsu noskaņojumu,

  • vai mūzikai ir dziedējošs spēks,

  • cik grūti vai viegli jauniešiem ir atrast ceļu uz koncertzālēm,

  • vai ir jēga koncertu obligātam apmeklējumam „ar varu”,

  • cik lielā mērā jautājums „ko tu klausies” sasaucas ar jautājumu „kā tu jūties”.



28.01.2021

LNSO podkāsts. 14. saruna. Ieraksti - mūzika šodienai un nākotnei.

LNSO podkāstā jeb raidierakstā #14 satiekas orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, Latvijas Nacionālās skaņu ierakstu kompānijas “Skani” izpilddirektors Egīls Šēfers un Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

Sarunas tēmu lokā – komponista Tālivalža Ķeniņa fenomens, pandēmijas laika ieguvumi un zaudējumi ierakstu industrijas kontekstā, nacionālās skaņu ierakstu izdevniecības repertuāra stratēģija, misijas apziņa un skaņas estētikas nozīme zīmola identitātē, mūzikas klausīšanās ieradumu maiņa un daži statistikas vaibsti.


12.01.2021

LNSO podkāsts. 13. saruna. Kino un mūzika.

Andris Poga un Orests Silabriedis sarunājas ar kinorežisoru un kinozinātāju Dāvi Sīmani.

Tēmu loks: Gēršvins un kinohits; kas vispār ir skanisks hits kinomākslā; kā darbojas Mālera Adagietto Lukīno Viskonti filmā “Nāve Venēcijā” un Vāgnera operas “Tristans un Izolde” ievads Larsa fon Trīra filmā “Melanholija”; kas ir muzikālais vadmotīvs filmā; kā dalās kinorežisori attiecībā uz mūzikas izmantojumu savās filmās; ko Pola Tomasa Andersona filmā There Will Be Blood dara Brāmsa Vijolkoncerts; ko Dāvja Sīmaņa filmā “Pelnu sanatorija” dara Andris Dzenītis un Vāgnera “Zīgfrīda idille”; cik vērtīga ir mūzika, ko slaveni kinomūzikas autori rakstījuši ārpus kinematogrāfa; vai kinohits darbojas ārpus kinematogrāfa; mūzika mēmajā kino — ērģeles, klavieres vai orķestris?

Mūzika:

  • Lalo Šifrins (Schifrin) Filmas “Neiespējamā misija” motīvs

  • Henrijs Mansīni (Mancini) Animācijas filmas “Rozā pantera” motīvs

  • Imants Kalniņš Filmas “Pūt, vējiņi” galvenais motīvs

  • Bernharda Hermana (Hermann), Džona Viljamsa (Williams), Filipa Glāsa (Glass), Hansa Cimmera (Zimmer) kinomūzika

  • Georgijs Sviridovs Mūzika filmai Время, вперёд!

Filmas:

  • Lukīno Viskonti (Visconti) “Nāve Venēcijā”

  • Larsa fon Trīra (Trier) “Melanholija”

  • Robēra Bresona (Bresson) filmas ar mūziku un bez tās

  • Pola Tomasa Andersona (Anderson) There Will Be Blood

  • Dāvja Sīmaņa “Pelnu sanatorija”


22.12.2020

LNSO podkāsts. 12. saruna. Par koncertzāli un augstāko mūzikas izglītību tajā.

Andra Pogas un Oresta Silabrieža sarunbiedrs - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis. Apspriežam kārdinošo iespēju Rīgas jauno koncertnamu veidot noderīgu arī Mūzikas akadēmijas vajadzībām, sarunā pieskaroties mūziku studējošās paaudzes raksturlielumiem un nepieciešamībai ņemt vērā pasaules pieredzi.


09.12.2020

LNSO podkāsts. 11. saruna. Andis Sīlis.

Andra Pogas un Oresta Silabrieža sarunbiedrs šoreiz arhitekts Andis Sīlis.

Mūsu tēmas:

  • koncertzāles Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs (Kopenhāgenā, Helsinkos, Oslo, Viļņā),

  • Lielās ģildes problēmas un plusi,

  • LNSO nepieciešamība pēc jaunas mājvietas,

  • ideālā koncertzāles vieta Rīgā,

  • politiskās vienošanās nozīmīgums un sabiedrības viedoklis,

  • arhitektūras ekoloģija, spītība un domāšanas skaidrība.


23.11.2020

LNSO podkāsts. 10. saruna. Aigars Nords.

Orests Silabriedis satiekas ar “Rimi Rīgas maratona” direktoru, Nords Event Communications direktoru un festivāla Riga Wine & Champagne dibinātāju Aigaru Nordu.

Sarunas tēmas: ļaušanās impulsam, skriešanas laimīgums, maratons kā nacionāla vērtība, maratons un Bordo vīns, mūzika maratona sākumā, dzīvs koncerts vai ieraksts, mūzikas klausīšanās vaļā acīm vai aizvērtām, šampanieša un zupas attiecības, dzērienu un mūzikas attiecības.

Ierosinājums klausīties:

  • Emīls DĀRZIŅŠ “Melanholiskais valsis”

  • Pols DESMONDS (Desmond) Take Five

  • Ludvigs van BĒTHOVENS Ceturtā klavierkoncerta II daļas noslēgums dažādās interpretācijās

Ierosinājums lasīt:

  • Maikla Šustera (Schuster) grāmatas

  • Ierosinājums pētīt

  • Rīgas maratona maršruts

  • Berry Bros. & Rudd vīna veikals Londonā


09.11.2020

LNSO podkāsts. 9. saruna. Mūzikas dziedējošais spēs, rekviēms un ceļš uz priekšu.

Andris Poga un Orests Silabriedis satiekas ar teologu, psihologu, lektoru Induli Paiču.

Runājam par mūzikas klausīšanās pieredzi, baznīcas gada smagumpunktiem un mūsu saslēgšanos ar to, emocionālo stāvokļu daudzveidīgumu, cilvēka spēju novērot un mainīt sevi, rekviēmu kā žanru un pasaules virzības iespējamo scenāriju.

Ierosinājums klausīties:

  • Sezārs FRANKS Panis angelicus

  • Johanness BRĀMSS “Vācu rekviēms”

  • Džuzepe VERDI Rekviēms

  • Gabriels FORĒ Rekviēms

  • Bendžamins BRITENS “Kara rekviēms”

  • Kšištofs PENDERECKIS “Poļu rekviēms”

  • Bernds Aloizs CIMMERMANIS “Rekviēms kādam jaunam dzejniekam”

  • Alfrēds ŠNITKE Rekviēms

Ierosinājums lasīt:

  • Martins HEIDEGERS “Malkasceļi”



09.10.2020

LNSO podkāsts. 8. saruna. Divas kultūrtelpas un Mihails Čehovs.

Andris Poga un Orests Silabriedis sarunājas ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisi un direktori Danu Bjorku.

Mūsu uzmanības lokā – Latvijā mazzināmais, bet pasaulē slavenais Mihails Čehovs (1891–1955) un viņa Rīgas posms, latviešu publika un krievvalodīgā publika, valoda un izjūta, Eiropas un Krievijas aktierspēle, saturs un slavenības.

Ierosinājums klausīties:

  • citam citu;

Ierosinājums skatīties:

  • filmas ar Mihaila Čehova audzēkņu – Merilinas Monro, Entonija Kvinna, Klinta Īstvuda, Patrišas Nīlas, Roberta Lūisa, Malas Pauersas u. c. Holivudas izcilību – piedalīšanos



23.08.2020

LNSO podkāsts. 7. saruna. Mūzikas mācīšana.

Runāsim par improvizēšanas prasmju mācīšanu profesionāļiem un neprofesionāļiem, par mūzikas izglītības status quo un mācību ideālo saturu, kā arī par mūzikas skaidrošanu un aprakstīšanu publiskajā telpā. Sarunbiedri: Ventspils mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis, LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans, pianists un komponists Edgars Cīrulis. Sarunu vadīs Orests Silabriedis.



22.08.2020

LNSO podkāsts. 6. saruna. Amerikas mūzika.

Ventspils koncertzāles “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Miks Magone, LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga un LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis sarunāsies par Amerikas mūziku 20.–21. gadsimtā un tās iespaidu uz Eiropas kultūru gan filharmoniskajā, gan neakadēmiskajā jomā. Uzmanības lokā — Aivss, Gēršvins, Koplends, Bārbers, Railijs, Reihs, Glāss, Monka, Mjūlijs, Veinraits un citas spēcīgas personības.



17.06.2020

LNSO podkāsts. 5. saruna. Skaņas un trokšņi ap mums.

Andris Poga un Orests Silabriedis satiekas ar aktieri Vili Daudziņu.

Runājam par to, kā uztveram apkārtnes trokšņus – putnus, zvērus, vilcienus, sētnieka lāpstu, akumulatora skrūvgriezi, kafijas dzirnaviņas, vasaras un ziemas saulgriežu mūziku lielveikalos, (ne)mūziku taksometros un kafejnīcās, kaimiņa autoskaņu, benzīna trimeri u. c. Atceramies izrādi “Garā dzīve”, filharmoniskā aspektā piesaucam Olivjē Mesiānu un Pēteri Vasku kā lieliskus putnu pazinējus, savukārt Arturu Onegēru rekomendējam dzelzceļa cienītājiem.

Putnu lielās dziedāšanas laiks teju beidzas, bet vērot gan var visu cauru gadu, un, novēlot lielisku vasaru, mēs tagad uz kādu pusotru mēnesi atvadāmies, pirms tiekamies atkal!

Ierosinājums klausīties:

  • Arturs ONEGĒRS Pacific 231,

  • Aleksandrs MOSOLOVS “Rūpnīca. Mašīnu mūzika”,

  • Stīvs REIHS Different Trains,

  • Olivjē MESIĀNS “Putnu katalogs”,

  • Pēteris VASKS “Mūzika aizlidojušajiem putniem (mērkaziņa, grieze, dzeguze)

Ierosinājums lasīt:

  • PLŪDONS visšaušalīgākie darbi (“Salgales Mada loms” u. tml.)


04.06.2020

LNSO podkāsts. 4. saruna. Sērgas un kultūrpolitika.

Andris Poga un Orests Silabriedis satiekas ar rakstnieku un Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretāru Haraldu Matuli. Runājam par spāņu gripas upuriem – Jāzepu Grosvaldu, Frici Bārdu, Gijomu Apolinēru, sveram attieksmi pret nāvi un medicīnisko menedžmentu tolaik un mūsdienās, piesaucam Kirkegoru, eksistenciālismu un robežsituācijas, stāstām par Mijo pieredzi Brazīlijā pandēmijas laikā un Respīgi, Rahmaņinova un Bartoka slimošanu. Runājam arī par ikdienas dzīves transformēšanos, mūzikas straumēšanas pakalpojumu sniedzēju attiecībām ar atskaņotājmāksliniekiem un nonākam pie daudz dzirdētā apgalvojuma, ka kultūra no krīzes iznākšot stiprāka. Viss vainagojas ar vērojumu par Latvijas politisko situāciju, neoliberālismu un brīnīšanos.

Ierosinājums lasīt:

  • Sērens KIRKEGORS “Bailes un trīsas”

  • Sērens KIRKEGORS “Slimība uz nāvi”

Ierosinājums klausīties:

  • Dariuss MIJO IV daļa (sēru maršs) no Kvarteta flautai, obojai, klarnetei un klavierēm

  • Moriss RAVELS “Valsis”

  • Bēla BARTOKS “Brīnumainais mandarīns”

Jāuzmet acs Grosvaldu dzimtas stāstam (paldies Kristīnei Želvei):

  • https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/vesture/grosvaldi1920-gimenes-mieru-izjauc-zina-par-dzo-slimibu--spanu-gripu.a346535/

  • https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/vesture/grosvaldi1920-februaris-dzimta-sakas-ar-tragediju--mirst-jazeps-grosvalds.a348431/

  • https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/vesture/grosvaldi1920-februarim-beidzoties-grosvaldi-censas-sadzivot-ar-jazepa-navi.a350026/



20.05.2020 

LNSO podkāsts. 3. saruna. Izdomāti komponisti.

Andris Poga un Orests Silabriedis satiekas ar rakstnieku Jāni Joņevu un sarunājas par literatūru un mūziku. Sākam ar Jāņa stāstu “Komponists” no nesen klajā nākušā krājuma “Tīģeris”, turpinām ar Tomasa Manna “Doktoru Faustu” un Patrika Zīskinda “Kontrabasu”, aprunājamies par partitūras grafiskā skaistuma attiecībām ar konkrētā opusa saturisko skaistumu, piesaucam Armanda Znotiņa aprakstīto labāko latviešu komponistu Albīnu un Marsela Prusta Vāgneru, apspriežam neeksistējošas mūzikas aprakstīšanu un vainagojamies ar Gētes maksimu par mūzikas iedabas nenotveramību.

Ierosinājums lasīt:

  • Jānis JOŅEVS “Komponists” no krājuma “Tīģeris”

  • Tomass MANNS “Doktors Fausts”

  • Patriks ZĪSKINDS “Kontrabass”

  • Marsels PRUSTS “Zudušo laiku meklējot”

  • Armands ZNOTIŅŠ “Komponists” (žurnāla “Mūzikas Saule” 2018. gada 3. laidiens)

  • Johans Volfgangs GĒTE “Augu metamorfozes"

  • Ēriks SATĪ Dienasgrāmata

Ierosinājums klausīties:

  • Džons KEIDŽS Etudes australes

  • Antons VĒBERNS Variācijas orķestrim op. 30

  • Rihards ŠTRAUSS “Metamorfozes”

Jāuzmet acs:

  • Rihards VĀGNERS Operas “Tristans un Izolde” partitūra

  • Bēla BARTOKS Mūzika stīginstrumentiem, sitamiem un čelestai

  • Mikalojs Konstantīns ČURĻONIS Bildes

  • Arnolds ŠĒNBERGS BildesAndris Poga, Orests Silabriedis, Jānis Joņevs



06.05.2020 

LNSO podkāsts. 2. saruna. Par mūziku un varu.

Andris Poga un Orests Silabriedis satiekas ar Ilzi Jaunalksni-Rēderi un sarunājas par kultūras jomas pārstāvju politisko stāju, VDK 5. daļas mērķiem, Šostakoviča agrīnajām simfonijām, Bēthovena simfoniju aizliegšanu, Hitlera un Staļina attieksmi pret mākslām, Izraēlas attieksmi pret Vāgneru, Orfa Carmina burana, Djagiļeva baletu, mākslinieka atbildība pret talantu un spēju prognozēt nākotni.

Ierosinājums klausīties:

  • Dmitrijs ŠOSTAKOVIČS Otrā simfonija “Oktobrim”

  • Dmitrijs ŠOSTAKOVIČS Trešā simfonija “Pirmais maijs”

  • Dmitrijs ŠOSTAKOVIČS Ceturtā simfonija

  • Dmitrijs ŠOSTAKOVIČS “Svētku uvertīra”

  • Aleksandrs MOSOLOVS “Rūpnīca. Mašīnu mūzika”

  • Georgijs SVIRIDOVS “Laiks, uz priekšu!”

  • var uzmest ausi Fransiss PULENKS (Poulenc) Opera Les mamelles de Tirésias (“Tirēsija ciči”)



22.04.2020 

LNSO podkāsts. 1. saruna. "Par mūzikas klausīšanos koncertzālē, ierakstā un vegānisma vietā".

“LNSO podkāstu” pirmajā epizodē LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis un publicists Mārtiņš Vanags sarunājas par mūzikas klausīšanos koncertzālē un attālināti, apspriež mūzikas iedarbību uz emocijām, vērtē paņēmienus, kā cilvēkiem aprādīt koncertpieredzes jaukumu, atsaucas uz citvalstu presē izskanējušies viedokļiem par ārkārtas situāciju, dalās pieredzē par Angeles Merkeles runu lasīšanu un ierosina aizstāt austrumu prakses ar Bruknera vai Vāgnera klausīšanos.


2,147 views

Recent Posts

See All

Koncertu ieraksti

Kamermūzikas koncerts BĒTHOVENS vs ŠMITE | BEETHOVEN vs ŠMITE (12.05.2020) LNSO koncerts Mālera piektā un RIX (13.03.2020)

bottom of page