top of page

Orests Silabriedis runā!

SAITES: BAHS, LEVI, MĪTELIS, MENDELSZONS. MAZLIET ARĪ CELTERS UN FAŠS


3. februārī Fēliksam Mendelszonam dzimšanas diena. Par godu tam – 6. februārī Lielajā ģildē Vineta Sareika un LNSO kamerorķestris spēlēs Mendelszona Vijolkoncertu reminorā. Tas skan reti, un to nevajag jaukt ar populāro Vijokoncertumiminorā, ko zina visi. Reminora koncertu ģeniālais pusaudzis pabeidz 1823. gada maijā, un tobrīd viņš ir 14 gadu vecs.


Fēlikss uzaug Berlīnē, bet viņa dzimšanas vieta ir Hamburga. 1809. gada maijā māte Lea raksta, ka mazulis ir ļoti jauks un, izskatās, būs arī glītāks nekā viņa māsa Fanija. Jau kā zīdainim viņam nepatīk kara marši (laiki nemierīgi), toties viņš ar patiku ieklausās maigākā mūzikā.

1811. gadā napoleonisku apstākļu dēļ veiksmīgie baņķieriMendelszoni – Fēliksa tēvs Abrahams un viņa brālis Jozefs – bēg no Hamburgas uz Berlīni, un bēgšana, kā raksta kāds ģimenes draugs, notiek “miglā un tumsā”.

Berlīne kļūst par Fēliksa Mendelszona laimīgās bērnības vietu, un te vietā atgādinājums, ka felix tulkojumā no latīņu valodas nozīmē ‘laimīgs’. Šajā laimībā, protams, ietilpst arī mūzikas mācīšanās, jo “eņģeliskais zēns” (citu ģimenes draugu apzīmējums) ir aplam apdāvināts.

Viens no nozīmīgākajiem skolotājiem ir Karls Frīdrihs Celters – paskarbs vīrs, par kuru aktrise Karolīne Bauere teikusi, ka viņš ir ass kā kurpju birste. Pedagoģijas metodi Celters aizguvis noFrīdriha Lielā galma mūziķa Karla Frīdriha Kristiāna Faša, kurš 1791. gadā nodibina Berlīnes slaveno Singakademie, kurā dzied vispirms pussimts mūziķu, bet dažus gadus vēlāk jau pusotrs simts, un šis koris lieliski tiek galā ar Johana Sebastiāna Baha motetēm. Kad par kora vadītāju kļūst Karls Celters, iestudē arī Baha Mesu siminorā.


Kad pienāk laiks, Berlīnes Singakademie dzied arī Fēlikss un Fanija, bet jau no pirmsākumiem šīs apvienības dziedātāja ir Fēliksa vectante no mātes puses Sāra Levi (vispirms Iciga), kura piedzimst 45 gadu pirms Fēliksa un iet citā saulē septiņus gadus pēc Fēliksa.


Sāra Levi ir vērā ņemama klavesīniste un dāsna mecenāte. Viņa mācās mūziku pie Johana Sebastiāna Baha vecākā dēla Vilhelma Frīdemaņa Baha un ir patronese Johana Sebastiāna Baha otram vecākajam dēlam Karlam Fīlipam Emanuelam Baham. Līdztekus KFE Baham viņas pašu mīļāko komponistu lokā ietilpst Johans Gotfrīds Mītelis – Johana Sebastiāna Baha pēdējais audzēknis, kas atved vētru un dziņu jeb pārjūtīgā stila (Empfindsamkeit) mūziku uz Rīgu, kur nodzīvo līdz mūža galam, strādājot par Pēterbaznīcas ērģelnieku.


Lūk, esam atraduši glītu Fēliksa Mendelszona saiti ar Rīgu (ja neskaita brāļu Abrahama un Jozefa Mendelszonu Berlīnes bankas filiāli Rīgā vai vismaz noteiktu klientūru, tas vēl drusku jāpapēta).

Bet Sāras Levi aizraušanās ar Ziemeļvācijas mūzikas īpatnībām un Bahu ģimeni, ticams, iespaidojusi vēl pavisam jauno Fēliksu, kad viņš raksta savas agrīnās simfonijas un koncertu, to skaitā arī Vijolkoncertu reminorā. Šajā mūzikā labi dzirdams Mocarta iespaids, bet koncerta pirmās daļas atvēzienā atbalsojas arī Ziemeļvācijas Sturm und Drang. Starp citu, reminors ir šo vētrdziņistu iecienīta tonalitāte.

Un tagad, kad no visu šo radu, ģimenes draugu un skolotāju attiecību saišu mezgliem galva apgriezusies otrādi, vēl pievienosim faktu, ka Fēliksa mūzikas skolotāja Karla Celtera tiešs pēctecis esot vijolnieks Daniels Houps, kura ieskaņoto Vijolkoncertu reminorā labprāt iesaku jums noklausīties pirms ceturtdienas koncerta.

97 views

Recent Posts

See All

Muzikālais sienāzis

Orests Silabriedis Glens Gūlds bija Edvarda Grīga attāls radinieks. Šis fakts neko nepasaka ne par Grīgu, ne par Gūldu, tātad te varētu stāstu beigt, tomēr, no otras puses, kāpēc gan neatgādināt inter

Alfonss Allē (Alē) bija pirmais

Orests Silabriedis Gatis Saulevičs ir feisbuka tautskolotājs — ik pa laikam (bet pilnīgi noteikti apmēram reizi mēnesī) viņš raksta par kādu māksliniecisku parādību, kurai vērts pievērst uzmanību. Jau

Priede un valsis

Orests Silabriedis Emīla Dārziņa bojāejas vieta ir drusku uz Jūrmalas pusi no Zasulauka stacijas. Ticams, ka ap to vietu, kur sliedes sazarojas Tukuma un Bolderājas virzienā. Kas ir Dārziņa mātes atmi

bottom of page